måndag 11 mars 2013

Banangarn
Mitt garnförråd har växt!
Det har  kommit ofärgat banangarn. Det ser vackert ut. Se själv! 

Garnet är spunnen för hand av kvinnor på Indiens landsbygd. Folket där jobbar med jordbruk 4 månader om året och sedan är de arbetslösa. Nu har de kommit på att de under resten av året kan spinna bananfiber för hand och också rester från sidenväverier.


Nej, killarna här spinner inte. De bara kollar att kvinnorna gjorde rätt!

Banangarnet är väldigt ojämnt spunnet och för en som kan spinna hade jag en del anmärkningar på det. På vissa ställen är det lite för hård spunnet och man måste lätta det vid stickning om man inte vill få för hårt resultat. Medan garnet är hårt och beige när man får det, upptäcker man efter tvätten att det hela berodde på tydligen en stor portion av biprodukter i form av damm och jord. Efter tvätten får man ett otroligt mjukt, och då menar jag verkligen otroligt,  garn som är nästan helt vitt. Det får också större volym. Jag virkade en stor sjal med kärleksknut av det och stickade också en mindre provbit. Det virkade  blev mjukt, men garnet gör sig bättre om man stickar.


Bananagarn är egentligen viskos och som sådant är det väldigt lätt att färga. Det bara suger färgen åt sig, men jag tror att det skulle vara ännu bättre om man tvättade det ordentligt med tvättmedel innan man färgar. Efteråt gäller som med andragarn, mjukgörande medel och att stretcha det ordentlig innan man hänger det på tork.

Än så länge har jag lagt bara ofärgat banangarn på min hemsidan Bamboo-gog till försäljning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar