måndag 15 oktober 2012

Men SÅ kan du inte göra!

sa förebrående min man, tekniker och perfektionist.

-Först ska du ha en övergripande plan, rita den på papper, överföra den och först då sätta igång. Du kan inte bara göra saker utan att veta  hur det kommer att se ut.

Jag satt vid andra sidan av bordet och broderade helt planlöst med handfärgat bambugarn i höstfärger på en bit brun filt. Enda planen var att att göra ett nytt kuddfodral till en gammal IKEA kudde.

 

Visst, det har nog inte blivit världens vackraste broderi, men jag hade roligt under tiden jag gjorde det. Dessutom hann jag tänka mycket på min mormor som lärde mig brodera och som hade väldigt bestämda åsikter om vad man får brodera och hur. Man skulle brodera blommor och baksidan skulle se lika fint ut som framsidan. När kusinen ville brodera en hund på sina jeans förkastade mormor totalt hennes idé. Jag var en lydig flicka så jag broderade en perfekt blomma på mina jeans, men jag tyckte ändå att det skulle ha varit mycket häftigare med en hund.

För varje stygn som jag gjorde på mitt blivande kuddfodral, sa jag till min mormor som är där bland änglarna: ”Se, man kan även göra på detta viset!”

Här är resultatet – min "Höstvind"-kudde:
Och för de som fortfarande tror att i handarbete finns något som får eller inte får göras,  rekommenderar jag ett inspirationsbesök till  Ulla-Britt och hennes broderiblogg  eller broderiakademin där man verkligen utmanar alla broderinormer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar