söndag 7 juni 2015

Värdig ersättare för Benetton

I vintras fick jag mail från en ung, norskfödd, men numera italiensk, designer som ville prova mitt bambugarn för sina stickade plag. Susanne, som hon heter, stickar tröjor i naturfiber som säljs  bl. annat  i affärer i Milano och Rom. Hon har även netförsäljning på  http://www.knit-su.com/  och  netshop på Etsy.
Igår skickade hon bild  på en tröja som hon stickade av bambugarnet  som jag säljer på rea.
Hon är därmed först, så vitt jag vet, som provade maskinsticka med det bambugarnet. Det fungerade bra så nu planerar hon en kolektion av det.
Susannes modeler är enkla men verkligen ungdomliga och chica. Jag känner mig hedrad att hon valde mitt garn att fortsätta med och önskar henne framgång.
Här är några av hennes tröjor:





Visst är hon en värdig ersättare för en anning trött Benetton?!

torsdag 28 maj 2015

Virkningsmönster som jag håller på att lära mig

Efter att jag var i nästan ett halvt sekel övertygad  att jag är superbra på att virka upptäckte jag tack vare Internet en hel del som jag inte kunde. Så nu virkar jag små provlappar som kanske blir ihopsatta en gång i framtiden till en filt. På Youtube finns massor av bra video hur man gör och istället för att försöka beskriva det själv  hänvisar jag bara till länk vilken jag använde för att lära mig.


Det här går under namnet Diamond stitch men också Honey comb. Snyggt och enkelt. Länk till instruktionsvideo: https://www.youtube.com/watch?v=EQ6y4kX-4j8




The Crochet Crowd som visar hur man gör, har gjort flera väldigt bra virkningsvideo. Men gillar du inte Mikeys still eller går han för snabbt fram det är bara att söka på "Bobble stitch crochet" och det kommer andra videos som visar hur man gör. 


Det här är  ett väldigt användbart mönster som man kan ändra och anpassa efter behov. Det ger tjockt och elastiskt resultat och man lätt skulle kunna använda det till en vintertröja eller mössa. Man virkar en dubbelstolpe ( eller vilke stolpe man vill) och sedan nästa stolpe virkar man inte i maskbåge utan gör en "front post" som man säger på engelska. Det betyder att man virkar garn runt omkring stolpen framför. Efter detta kommer en vanlig stolpe.
Här är instruktionsvideo i vilken Mickey virkade 2 sådana "front post" stolpar tillsammans men som sagt, man kan variera det väldigt mycket: https://www.youtube.com/watch?v=QDiKR4pxZxM&feature=share


"Waffle stitch" är en tillämpning av tidigare mönster. Också väldigt enkelt när man har lärt sig:)


Det här mönstret kommer från boken The Compelte Book of Crochet Stitch Design  (köpt på amazon) och visar hur enkelt man kan fä upphöjda effekter med sådana "front post" stolpar.


Allt är virkat i bambugarn "Maisie".
Här är min lista av olika mönster som jag planerar lära mig https://www.pinterest.com/klarabela/crochet-stitches/

tisdag 19 maj 2015

Nallar



Jag älskar det här mönstret! Nu är den tredje  nallen färdig. Den lila nallen är virkad i råbambugarn, den blå-lila i bambugarn "Maja" och den prickiga är färgat i garnet i serie 9000.
Garnåtgång var 75 gram för den prickiga nallen och 65 gram för den blå-lila.

Mönstret kostar 5 $ och finns att köpa här

 https://www.etsy.com/shop/TinyAmigurumi










fredag 2 januari 2015

Det snöar


Min hund Toto på Ribban

För en inbiten snöälskare som jag är, är årets höjdpunkt när det börjar snöa. Jag blir helt extatisk när de första snöflingorna kommer och jag njuter i fulla drag även om det  bara är några minuter om året. I alla fall är det så, här i Malmö. Ibland, men bara ibland, snöar det lite längre. Små, puderliknande flingor hinner väldigt sällan göra en tjock snömatta innan de blir bortblåsta.

Här står jag framför huset och en fin snöberg.
Många, många år tidigare:)
Annorlunda var det när jag var barn och bodde 10 grader söderut. Trots allmän tro att söder betyder värme, hade vi varje vinter mängder av snö. Min, en anning bohemiska mor, och tillika mycket snöfantast, tog mig alltid ut på en promenad så fort det började snöa. Det spelade ingen roll om det råkade vara mitt på natten. Vi klädde oss och gick lyckliga på stans tysta gator medan stora flingor svajade i luften. Snön blev tjock snabbt och vi gjorde snöänglar. Hela vinter fanns höga, frusna snödrivor nära trotoaren och vi skolbarn klättrade  på de och högst uppe gjorde en stig att gå på.

Nu vet jag inte om det skulle vara bra ideé att gå på en nattpromenad i centrala Malmö  även om det fanns snö. Min dotter samlar all snö som finns att tillgå på våra fönsterbrädor och gör en snögubbe som sedan förvaras på en tallrik i frysen för att inte  tina för snabbt.

Men snöar det inte i Malmö, snöar det för fullt på Bamboo-gog hemsidan. Vädermakare är min webklippa, den snälle Jari från DistansData som alltid ser till att hemsidan fungerar och städar efter alla mina misslyckade kludd. Tack Jari!

Snön har fallit även på min julgran som jag virkade av vit, ofärgat bambugarn även om nu i efterhand, tänker jag att det skulle vara kul att virka den även av grönt garn.

Mönster är gratis och kommer från Annoo´s Crochet World. För att börja med, var det lite svårt att förstå hur att göra men när man har väl förstått att det upprepar sig i 3- raders block, kan man virka den utan att kolla beskrivningen.
Här kommer svensk beskrivning av första några rader. Bra engelsk beskrivning med förklarande bilder finns som sagt, på Annoo´s Crochet World.

1. rad: Magisk ring, 6 fm
2. rad: 2fm i 1, virka runt- 12 fm
3. rad: Virka runt utan att öka antal fm  men ta virknål bara genom frammaska.
4. rad: Nu kommer det finurliga! Strunta i tredje rad och virka i bakmaskor av andra raden - om du                vänder virkningen till andra sidan blir det lätt synlig var du ska virka. Nu ökar du antalet                      maskor: (1 fm, 2fm i 1) - upprepa runt tills du har 18 maskor.
5. rad: Virka runt utan att öka - 18 maskor
6. rad: Virka runt utan att öka men bara i frammaskor - 18 maskor
7. rad: Nu virkar du igen i bakmaskor av raden innan, alltså rad 5. (2 fm, 2fm i 1) tills du har 24                      maskor
8. rad: Virka runt utan att öka - 24 maskor
9. rad:  Virka runt utan att öka men bara i frammaskor - 24 maskor
10. rad: Virka i bakmaskor av raden innan, alltså rad 8. (3 fm, 2fm i 1) tills du har 30 maskor.

Som du ser, upprepas mönster i 3 raders block. 2 rader utan ökning och den tredje med ökning -

Rad 1: virka runt utan ökning
Rad 2: virka runt utan ökning i frammaska
Rad 3: virka runt i bakmaska av rad 1 med ökning. Ökning gör du så att du virkar för var tredje rad en till fm mellan ökningen, alltså

1fm, 2fm i 1
2fm, 2 fm i 1
3 fm, 2 fm i 1
4 fm, 2 fm i 1
osv. tills du är nöjd med granens storlek

Den här granen står fint utan fyllning men förståss blir stadigare med den. Då är der bara att virka en cirkelformad botten och fylla den.

Det här är ett till sätt att använda den, t ex när Toto blir stjärngosse  i nästa Luciatåg: